Wat gebeurt er nog meer ‘Rondom Waalkens’?


 

Jean Pierre Rawie: zondag 27 augustus

In navolging van Albert Waalkens, die in zijn tijd schrijvers als Vinkenoog, W.F. Hermans en Reve naar Finsterwolde haalde, geeft nu Jean Pierre Rawie acte de présence op ‘Rondom Waalkens’.

Zondagmiddag 27 augustus om 15.00 uur houdt dichter, schrijver en columnist in het Dagblad van het Noorden Jean Pierre Rawie een voordracht in het centrum van het land art project ‘Proportie’ van Marc van Vliet. In zijn voordracht laat Rawie zich ongetwijfeld inspireren door Waalkens, de kunst of het Oldambt. Ook leest hij eigen gedichten.

Saxofonist Rien Hof omlijst de voordracht met improvisaties. Hoe mooi gaat dat klinken in het landschap! Laat u verrassen en kom zondag 27 augustus naar Finsterwolde.

Om 15.00 uur verwachten wij u in het centrum van het landschapskunstproject ‘Proportie’, te bereiken vanaf de rode wimpel aan de Kerkeweg (gezien de loopafstand graag ca. 20 minuten voor aanvang aanwezig zijn bij de rode wimpel). Zie de plattegrond.

  • U kunt uw auto langs de kant van de Kerkeweg parkeren
  • Neem, ook bij mooi weer, waterdicht schoeisel mee
  • Ter plekke zijn strobalen beschikbaar om op te zitten
  • Bij slecht weer wordt het optreden verplaatst naar de koestal (Kerkeweg 3)
  • Koffie, thee, wijn, bier, fris en warme hapjes, ook vegetarisch, verkrijgbaar (pinnen niet mogelijk)
  • De toegang is gratis (een vrije bijdrage in de giftenbox is zeer welkom)

Uiteraard kunt u dit evenement ook uitstekend combineren met een bezoek aan ‘Rondom Waalkens’.

Al vanaf 11.00 uur kunt u terecht bij Party Centrum Finnewold (Hoofdweg 110, Finsterwolde) om daar, onder het genot van een kopje koffie of de speciale ‘Waalkenslunch’, de prachtige documentaires over Albert Waalkens en over de landschapskunst van ‘Rondom Waalkens’ te bekijken. Daarmee maakt u een uitstekende start voor uw bezoek aan ‘Rondom Waalkens’.

Vanaf 13.00 uur is Galerie Waalkens (Hoofdweg 39, Finsterwolde) open, waar u de expositie van werk van Siep van den Berg, landschapsfoto’s van De Fotolocatie en de land art – projecten van Alexandra Engelfriet en Merijn Vrij kunt bekijken. In de koestal (Kerkeweg 3) is landschapsfotografie te zien van Willem Friedrich en kunst van jongeren van het Ubbo Emmius College in Winschoten.

Lees hier biografische informatie over Jean Pierre Rawie

 


 

‘Herinnering aan een Plek, een Beeld voor een Bos’

Op duizend meter van Galerie Waalkens staat een opmerkelijk landmark, ontworpen door Semna van Ooy, dochter van kunstenares Corrie de Boer, de tweede vrouw van Albert Waalkens. Van Ooy’s beeld uit 1995 is gesitueerd op de grens van nieuw aangelegd bos en een lager gelegen gebied, waar natuurontwikkeling vrij spel kreeg. De hierbij vrijgekomen aarde werd verwerkt in de heuvel, die de basis vormt van het kunstwerk. De heuvel is bekroond met een trapachtig, betonnen element. Bovenop staat een bronzen hand, als rustpunt voor de hand van de bezoeker.

Van Ooy’s sculptuur gaat gepaard aan een uitgekapte zichtlijn op de kerktoren van Finsterwolde. De toren, vanouds een baken, die door het opgroeiende bos aan het oog zou worden onttrokken, is aldus in het nieuwe landschap bewaard gebleven. Zo vormt “Herinnering aan een plek” ook een scharnier tussen oud en nieuw.
Zie: website Semna van Ooy

Locatie: voorbij het klei-kunstwerk van Alexandra Engelfriet achter Galerie Waalkens, voert een bewegwijzerde route (Waddenwandelen) naar dit beeld, met schitterend uitzicht op natuurreservaat De Tjamme en op de toren van Finsterwolde.

 


 

Galerie LaKaserna Zomerexpositie 2017

In aansluiting op kunstmanifestatie ‘Rondom Waalkens’ presenteert Galerie LaKaserna in Bad Nieuweschans (10 km van Finsterwolde) werk van Corrie de Boer, Gjalt Blaauw, Gerda Kruimer, Wilma Vissers en Koos Buist.

Corrie de Boer en Gjalt Blaauw waren nauw betrokken bij Galerie Waalkens. Corrie was meer dan 25 jaar levenspartner van Albert Waalkens en heeft in die tijd een grote inbreng gehad in het reilen en zeilen van de galerie. Gjalt was één van de kunstenaars uit de begintijd van Galerie Waalkens.
Samen met het werk van Gerda Kruimer, Wilma Vissers en Koos Buist is het een brede en veelzijdige tentoonstelling die zowel in de expositieruimte als in de tuin is te zien.

Te zien van 15 juni t/m 10 september 2017. Zie: www.lakaserna.nl

 


 

Gjalt Blaauw

maart 2017: Een beeld van Gjalt Blaauw is geplaatst voor de koestal in Finsterwolde
Gjalt Blaauw (1945) volgde een opleiding aan Academie Minerva in de stad Groningen, waar hij les kreeg van onder andere Karl Pelgrom, die het Instituut voor Creatief Werk (ICW) in Finsterwolde mede oprichtte. Na zijn opleiding sloot Gjalt Blaauw zich enige jaren aan bij dit collectief, dat onderdak vond bij Albert Waalkens.
Van Gjalt Blaauw staan vele monumentale werken door heel Nederland in de publieke ruimte en hij is nog altijd actief als beeldhouwer. Het beeld van hem dat nu staat bij Kerkeweg 3 te Finsterwolde sluit goed aan bij de manifestatie ‘Rondom Waalkens’.

 


 

In de Media Rondom Waalkens

Uit Agenda’sMarketing GroningenUit Groningen | Van Plan (Rondom Waalkens) | Van Plan (Jean Pierre Rawie)Uitagenda Oldambt (Rondom Waalkens) | Uitagenda Oldambt (Jean Pierre Rawie) 

Redactionele aandacht in:

(klik op het plaatje om te lezen)

   

 


RTV LOGO | Lokale Omroep Gemeente Oldambt

Uitgezonden: 22 april 2017


RTV gemeente Oldambt in “Kunst en GOtuur”

17 mei 2017: Met een gesprek met Hans Elbersen en Hans Nipshagen over de kunstmanifestatie ‘Rondom Waalkens’.

Beluister hier de uitzending: Kunst en GOtuur: 17 mei 2017

Openingstijden
RONDOM WAALKENS
18 juni t/m 10 september
op zaterdag en zondag
van 13.00 tot 17.00 uur

Locatie Land Art en exposities:
Galerie Waalkens
Hoofdweg 39 | Finsterwolde
Koestal 
Kerkeweg 3 | Finsterwolde

 

Locatie documentaires:
Party Centrum Finnewold
Hoofdweg 110 | Finsterwolde
Finnewold open vanaf 11 uur

Contact
Projectcoördinator
Hans Elbersen
0597 850431
hans.elbersen@commun-art.nl
Webdesign & webredactie
Grafisch ontwerp
Publiciteit
door: Tinka Kazemier
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief van OCU.

 

Facebook